Oleskelulupa

NIE-NUMERO JA RECIDENCIA
Espanjassa asioidessa tarvitsee useassa paikassa NIE numeron eli espanjalaisen henkilötunnuksen. Yli kolme kuukautta oleskelevien pitäisi lain mukaan hankki residenssia eli oleskelulupa. Käytännössä tässä toimitaan joustavasti.
NIE-numero
N.I.E. (Número de Identificación de Extranjero) on ulkomaalaisen henkilötunnus Espanjassa. Sitä tarvitaan esimerkiksi asuntoa tai autoa ostettaessa, puhelinlinjaa tai pankkitiliä avatessa, työopimusta tai toiminimeä varten jne. Samainen numerosarja on myös henkilön verotunnus, mutta käytetään lyhennettä N.I.F. (Número de Identificación Fiscal).
NIE-numero anotaan poliisiviranomaiselta (Comisaría nacional) erityisellä poliisiasemalta ja netistä saatavalla lomakkeella. Tapaamisaika on varattava etukäteen netistä osoitteesta: https://sede.administracionespublicas.gob.es/icpplus/citar?p=38
Jos et osaa espanjaa suhteellisen sujuvasti, ota mukaan tulkki. Poliisi hoitaa asiaa vain espanjaksi. Hakemuksen voi täyttää etukäteen netistä löytyvällä lomakkeella tai se täytetään poliisiasermalla. Liitteenä tulee olla kopio passista sekä alkuperäinen passi. Joskus tarvitset myös alkuperäisen ja kopion vuokrasopimuksesta. Viranomaisten kanssa asioidessa kannattaa aina olla kaikki mahdolliset paperit ja niiden kopiot mukana, koska käytännöt saattavat vaihdella. Viime aikoina jonot ajan saamiseksi ovat pitkiä, jopa useampia kuukausia.
Täytettyäsi lomakkeen, saat poliisilta maksulapun ja leimavero maksetaan poliisiaseman vieressä olevaan pankkiin. Lasku pitää maksaa laskunmaksuautomaatilla, pankki ei enää vastaanota maksuja tiskillä. Leimavero on noin 10 euroa. Vie kuitti maksusta takaisin poliisille ja saa NIE-numeron yleensä viiden arkipäivän kuluttua.
NIE -numeron voi hakea myös Suomesta käsin Espanjan suurlähetystöstä Helsingistä.
Alkuperäisestä NIE-lomakkeesta, kuten yleensäkin tärkeistä asiakirjoista, kannattaa ottaa valokopio sekä käydä laminoimassa alkuperäinen pahvilappunen. Laminointeja tekevät esimerkiksi kopiointiliikkeet (copistería).
NIE-numero on voimassa toistaiseksi.

Residencia
Jos henkilö viettää Espanjassa vuosittain enemmän kuin kolme kuukautta, tulisi hänen lain mukaan hankkia residencia eli pysyvä oleskelulupa. Käytännössä EU-kansalaisten aikarajojen noudattamista ei Espanjassa kuitenkaan valvota ja moni talvet Espanjassa viettävä ei residenciaa hae, jos heidän pysyvä asuinmaansa on Suomi ja sinne aiotaan jatkossakin maksaa verot. Jos residencian hakee, niin se tarkoittaa myös verojen maksua Espanjaan. Suomen verottaja voi siis pyytää selvityksiä ja virallisia papereita ulkomaille eli muun maan verotuksen piiriin muuttaneilta.
Residenciaa haettaessa jo mahdollisesti olemassaoleva NIE-numero pysyy samana. NIE-numeron ei tule ikinä muuttua samalla henkilöllä, vaikka sukunimi vaihtuisi esimerkiksi avioliiton myötä.
Residencian haltijalla on yhtäläiset oikeudet ja velvollisuudet kuin Espanjan kansalaisellakin, paitsi ettei ulkomaalainen voi äänestää tai olla ehdolla parlamentti -tai maakuntavaaleissa, eikä hakea joihinkin julkisiin valtionvirkoihin. Paikallisissa kunnallisvaaleissa ulkomaalainen residentti voi äänestää ja olla myös ehdokkaana.
Residenciaa voi anoa itse poliisilaitokselta tai käyttää apuna asiointitoimistoa, jolta yleensä saa etukäteen kiinteän taksan asianhoitokuluista. Esimerkiksi kiinteistöä ostettaessa pankit antavat yleensä residenteille lainana suuremman osan kiinteistön arvosta kuin ei-residenteille. Myös normaalit tilimaksut voivat olla residentille edullisempia.
Residencia tarkoittaa Espanjaan muuttoa ja ulkomaille muuttava joutuu luovuttamaan pois KELA-korttinsa. Residencia ei anna automaattisesti Suomen tavoin oikeutta sosiaaliturvaan ja terveydenhoitopalveluihin. Näihin tarvitaan Espanjassa joko eläke, työsuhde tai yritys. Halutessaan oleskeluluvan voi palauttaa takaisin Suomeen ja sosiaaliturvan piiriin muuttamalla takaisin virallisesti asumaan Suomeen.
Viimeisimmän tiedon mukaan residencia on voimassa viisi vuotta sen ensimmäisestä myöntämispäivästä. Sen jälkeen se on kerran uusittava ja on sitten jatkuvasti voimassa. Uusiminen tapahtuu yleensä vain käymällä poliisilaitoksella ja maksamalla leimaveron (noin 10e).

Huom! Artikkeli käsittelee tilannetta tällä hetkellä ja yleisesti Espanjassa. Lait muuttuvat ja käytännöt vaihtelevat paikkakunnittain.

Artikkeli kopioitu suoraan 22.3.2016 sivulta www.espanja.com/uutiset

Espanjan suurlähetystön ohjeet NIE numeron hakua Suomesta käsin: www.exteriores.gob.es/Embajadas/HELSINKI/fi/InformacionParaExtranjeros/Paginas/NIE

Toimiston puh:

+34 922 383 050

Toimiston osoite:

Calle Iriarte 43, Puerto de la Cruz

Sähköposti:

[email protected]

© 2019 Cupcake Labs Oy Ltd.

Ei vielä käytössä.

Kehitämme sivuston tätä osaa, eikä se ole vielä käytössä. Palaa pian tarkistamaan tilanne!